Boekrecensies

Steun je lokale boekwinkel!

Recensies van alle science fiction meesters,
één lokale boekwinkel tegelijk.

Deze schrijvers zijn van grote invloed geweest op het genre science fiction.
Een biografie van de schrijvers en de recensies staan chronologisch weergeven.

aldous-huxley

Groot scifi-schrijver George Orwell, bekend van titels als Animal Farm en 1984. Schreef over propaganda, communisme en onderdrukking.

Arthur C Clarke portret

Aldous Huxley, 1894

 George Orwell, 1903 A. C. Clarke, 1917

ray-bradbury

Kurt Vonngegut Portret

Philip K. Dick, science fiction schrijver van o.a. Do androids dream of electric sheep? of ook wel Bladerunner.

Ray Bradbury, 1920

Kurt Vonnegut, 1922

Philip K. Dick, 1928

Ian McEwan, bekend science fiction schrijver van o.a. Atonement en Macines like me. Schrijft vooral over het gevaar van technologie voor de mensheid.

Liu Cixin, bekend Chinees science fiction schrijver van o.a. The three body problem. Schrijft over contact met buitenaards leven. Ken Liu, bekend Chinees science fiction schrijver van o.a. The hidden girl and other stories en The paper menagerie and other short stories.
Ian McEwan, 1948 Liu Cixin, 1963 Ken Liu, 1976

Biografie: Aldous Huxley 1894, Godalming – Engeland
Aldous Huxley is een van de bekendste schrijvers van de 20ste eeuw. Als kind van twee wetenschappers, was Huxley een geboren denker. Zijn kracht was om het leven te rationaliseren en in een begrijpelijke vorm te beschrijven.

Een tegenslag op jonge leeftijd bemoeilijkte het najagen van zijn ambities. Door een ooginfectie verloor hij eenzijdig het zicht. Toch heeft hij zich er niet door uit het veld laten slaan. Men vermoedt dat hij ter compensatie inspiratie zocht in de geestverruimende middelen LSD en mescaline.

Zijn veelzijdige oeuvre ademt zijn brede interesse in politiek, technologie en filosofie. Hij was gefascineerd door de onmenselijke kant van technologische vooruitgang. In Brave new world (1932), schetst hij een wereld waarin de mens leeft om de heerser te dienen. Men wordt vanaf de geboorte geprogrammeerd voor zijn voorbestemde rol in de samenleving.

In 1937 emigreerde Huxley naar Hollywood om zijn ambities naar een hoger niveau te tillen. Daar maakte hij naam als screenwriter van Pride and prejudice en Life of Adam Curie. Tevens schreef hij mee aan Disney’s Alice in wonderland (1945), echter haalde niks de film. Zijn stijl was té literair.

Trivia
Aldous Huxley deelde zijn sterfdag met de moord op de toenmalige Amerikaanse president J.F. Kennedy (22-11-1963), waardoor zijn overlijden vrijwel onopgemerkt voltrok.

Recensies

Brave new world
(1932)
 

Eyeless in Gaza
(1936)

Biografie: George Orwell, 1903, Motihari – India
Eric Arthur Blair (George Orwell), is een van de bekendste Engelstalige auteurs van de 20ste eeuw. Zijn pennaam heeft hij ontleent aan de gelijknamige rivier in Suffolk, Engeland.

Voor hij zich de naam Orwell toekende (1929), had hij al een turbulent leven achter zich. Een leven waardoor zijn grote afkeer tegen autoriteit is ontstaan, welke van grote invloed is geweest op zijn meest bekende titels. 

Als lid van de Indian Imperial Service (1922), zag hij het kolonialisme van dichtbij. Als arme arbeidsmigrant in Parijs en als dakloze in Londen, ervaarde hij het oneerlijke klassenverschil (1928). Als lid van de Independent Labour partij zag hij hoe gewiekst en misleidend de politiek soms is.

Orwell weet als geen ander complexe actualiteit te vatten in treffende metaforen. In Animal Farm geldt de grondwet: Alle dieren zijn gelijk. De communistische onderdrukker, veranderd deze wet sluw in: Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen.

Trivia
Sommige kenners geloven dat zijn meesterwerk 1984 voort komt uit een brievencorrespondentie met ene Noel Wilmett.

Recensies 

Animal Farm
(1945)
 

1984
(1949)
Arthur C. Clare, Spacetravel, Space, 2001: A space odyssey, future, scifi, writer, author

Biografie: Arthur C. Clarke, 1917, Minehead – Engeland
Arthur C. Clarke is een van de grootste grondleggers van het genre science fiction. Hij gebruikte zijn schrijven als wetenschappelijke exploratie. Zijn verhalen vormden zelfs aanleiding tot grote wetenschappelijke uitvindingen.

Als kind kon hij eindeloos fantaseren over het heelal. Engelse zeelieden brachten hem zijn eerste science fiction verhalen mee vanuit Amerika. Hier vond hij veel inspiratie. Clarke was leergierig en genoot van exacte vakken op school. Geldgebrek weerhield hem er echter van om verder te leren.

In de tweede wereldoorlog kon hij aan de slag bij de technische dienst van de Engelse RAF. Zijn verbeeldingsvermogen en technisch inzicht hielp de Britten aan een geavanceerd radarsysteem. Deze uitvinding gaf hen een groot strategisch voordeel. Na de oorlog leerde hij verder en slaagde makkelijk voor wiskunde en natuurkunde.

Met zijn verhalen deed Clarke aanzet tot nog andere grote uitvindingen, met name in de ruimtevaart. Zo kwam hij op het concept van de geostationaire communicatiesatteliet, welke ook werkelijkheid is geworden.

Hij genereerde bekendheid als ruimtevaartdeskundige en vele wetenschappers en instanties wisten hem te vinden. Zo ook filmproducent Stanley Kubrick waarmee hij samen werkte aan hun meesterwerk 2001: A space odyssey. Ook deze titel bracht de wetenschap vele nieuwe inzichten en ontdekkingen.

Trivia
De baan rond de aarde die satellieten afleggen staat bekend als de Clarke-orbit.

Recensies

2001: A space odyssey
(1968)

 

Randezvous
with Rama
(1973)

Biografie: Ray Bradbury, 1920, Illinois – V.S.
Ray Bradbury is een van de meest gevierde schrijvers van de 20ste eeuw. Het meest bepalende deel van zijn jeugd, bracht hij door in Hollywood.

Zijn hang naar verhalen begon al bij het voorlezen door zijn tante. Vanaf het moment dat hij zelf kon lezen, bracht hij veel tijd door in de bibliotheek. Daar liet hij zich inspireren door grote schrijvers zoals Wells, Verne en Poe. Zijn eerste werk schreef hij al op zijn twaalfde, een eigen vervolg op The warlord of mars.

Op zijn veertiende rolschaatste hij vaak door Hollywood opzoek naar beroemdheden. Dit bracht hem zijn eerste succes, toen hij een eigen grap verkocht aan de Burns and Allen radioshow.

Ray vond veel inspiratie en steun bij lokale zielsverwanten zoals schrijver Bob Olson. Samen vormden zij een machtige denktank welke vele sci-fi vondsten heeft voortgebracht.

Bradbury claimed geen dag van zijn ruim 90 levensjaren geleefd te hebben zonder te schrijven.

Trivia
Zijn meesterwerk Fahrenheit 451 schreef hij in negen dagen.

Recensies

Golden apples
of the sun

(1953)
 
Fahrenheit 451
(1954)
Kurt Vonngegut, schrijver van o.a. Slaughterhouse 5 en Cats Cradle. Amerikaans science fiction legende.

Biografie: Kurt Vonngegut, 1922, Indiana – V.S.
De schrijfstijl van Vonnegut is uit duizenden te onderscheiden. Zijn unieke stijl wordt zelfs “Vonnegutian” genoemd. Hij zou zijn schrijfwijze te danken hebben aan zijn reportagewerk. Zo werkte hij o.a. als politieverslaggever en als journalist.

Kenmerkend is zijn bedrieglijk eenvoudige wijze van vertellen. Een verhaal draagt vaak meer betekenis dan dat het lijkt. Ook beschrijft hij alle personages uitzonderlijk gedetailleerd. Hoofd- of bijrol, allen spreken tot de verbeelding.

Zijn verhalen kennen vaak een satirische ondertoon en tonen de futiliteit van menselijke inspanningen. Goed mogelijk was dit een gevolg van zijn terugkerende depressies. In 1984 deed hij zelfs een suïcidepoging. Uiteindelijk overleed hij in 2007 als gevolg van een val van de trap.

Naast zijn schrijversbestaan, werkte Kurt ook als scheikundige en vocht mee in de tweede wereldoorlog. Zijn getuigenis van het bombardement op Dresden vormde de inspiratie voor zijn meesterwerk Slaughterhouse Five (1969), de titel die hem miljonair maakte.

Kurt schreef naast deze titel nog vele andere bestsellers, waaronder Cat’s cradle (1963). Hoewel de titel zeer verschillend werd ontvangen, bracht deze hem zijn titel als meester in antropologie.

Trivia
Kurt Vonnegut leerde zijn toekomstige vrouw al kennen in de kleuterklas. Zij zagen elkaar af en aan, maar trouwden in 1945 na de tweede wereldoorlog en kregen samen 6 kinderen.

Recensies

Cat’s Cradle
(1963)
 

Slaugtherhouse 5
(1969)
Philip K. Dick, science fiction schrijver van o.a. Do androids dream of electric sheep? of ook wel Bladerunner.

Biografie: Philip K. Dick, 1928, Illinois – V.S.
Philip K. Dick is altijd 100% science fiction-schrijver geweest. Samen met schrijvers uit zijn tijd heeft hij het genre op de kaart gezet. Hij was zodanig vernieuwend dat literair critici hem ook wel de Shakespeare van science fiction noemden.

Zijn verhalen waren een fenomeen, maar in het bijzonder leverde zijn universa veel inspiratie op. Regisseurs zoals Paul Verhoeven, Steven Spielburg en de Coen Brothers hebben veel van zijn werelden geleend. Sporen hiervan zijn duidelijk terug te zien in blockbusters zoals o.a. The Matrix (1999), Eternal sunshine of the spotless mind (2004) en Fight Club (1999).

De werelden van K. Dick kennen veel diepgang en kloppen volledig. Elk universum kent zijn eigen wetten, mentaliteit en bijhorende menselijke zorgen. Ondanks het genre scifi, zijn de verhalen daardoor zeer geloofwaardig en meeslepend.

Mogelijk komt dit omdat de werelden voortvloeiden uit zijn eigen beleving. Zo was hij paranoïde, goed mogelijk door zijn experimenteren met drugs. In 1974 reageerde hij ook zo heftig op verdoving bij de tandarts, dat hij lang psychotisch is geweest. Het 8000 bladzijdes dikke logboek dat zijn vrouw bijhielt van zijn belevingen, diende ook als inspiratie voor zijn latere werk.

Hij verkende thema’s zoals identiteit en de gevolgen van technologische vooruitgang. Wat maakt wie we zijn? Wat voor rol speelt geheugen daarin? Waar zit het hellingsvlak tussen technologische progressie en bedreiging? In zijn meesterwerk Do androids dream of electric sheep? (1968) verkent hij het hellingsvlak tussen mens en machine. Een premiejager doodt rebellerende androïden. Zijn werk roept echter gewetensvragen op als blijkt dat hij niet zoveel verschilt van de anroïden.

Trivia
Pas na zijn overlijden (1982) werd K. Dick wereldwijd beroemd door films gebasseerd op zijn werk zoals Bladerunner (1982), Total Recall (1990) en Minority Report (2002).

Recensies

Do androids dream
of electric sheep?

(1968)

Ubik
(1969)

Biografie: Ian McEwan, 1948, Aldershot – Engeland
Ian McEwan is een van de best bekroonde Britse schrijvers van de 20ste eeuw. Hij schreef veel bekende romans, waar een groot deel van verfilmd is. Hiermee heeft hij een plek verworven in The royal society of literature en is hij benoemd tot commandeur in de orde van het Britse rijk.

Aan het begin van zijn loopbaan, lagen deze titels niet in de lijn der verwachting. De bizarre aard van zijn roman The comfort of strangers (1978), gaf hem toen zelfs de bijnaam Ian Macabre.

McEwan staat bekend om zijn eigenzinnige werkwijze. Hij laat zijn verbeelding de vrije loop en tikt ruim vijfduizend woorden achtereen zonder stoppen. Deze opzet scherpt hij tijdens het ontbijt aan en met de lunch heeft hij al een hoofdpersonage.

Zijn schrijfstijl is herkenbaar, door zijn aandacht voor detail. Hij bewijst graag dat alles de potentie heeft interessant te zijn, zolang je het maar van dichtbij genoeg onderzoekt. Het plot gaat dan ook vaak over de grote gevolgen die kleine details kunnen hebben.

Hij benut schrijven als een kans om thema’s die hem fascineren te verkennen. In zijn roman Amsterdam (1998) verkent hij het thema euthanasie. Bij grotere titels zoals Atonement (2001) en Saturday (2005) zorgen kleine details en speling van het lot voor originele meeslepende wendingen.

Trivia
Ewan McEwan is groot liefhebber van Amsterdam en al jaren bevriend met o.a. cabaretier Freek De Jonge.

Recensies

Machines like me
(2019)
 

The cockroach
(2019)

Biografie: Liu Cixin, 1963, Shanxi – China
De recente geschiedenis van China wordt getekend door censuur, indoctrinatie en onderdrukking. Vooral de culturele revolutie in de jaren 60 legde creatieve expressie aan banden. Kunst werd strafbaar.

Het is moeilijk om je als schrijver te ontwikkelen wanneer je niet alles mag schrijven of lezen. Toch wist Liu zich te laten inspireren door George Orwell en Arthur C. Clarke en heeft hij zich weten te vestigen tussen de grootste scifi-schrijvers van onze tijd.

Nog toen hij als computer engineer werkte, publiceerde hij zijn debuutroman: China 2185. (1989) Dit werk wordt gezien als de eerste Chinese cyberpunk-titel. Door zijn collega-schrijver en landgenoot Ken Liu, maakt hij nu ook in het westen furore. Ken vertaalde zijn meesterwerk The three body problem (2008) in het Engels. Hiermee won Liu o.a. de Hugo award voor beste roman.

Het westerse succes van Liu Cixin en Ken Liu hebben de deur opengezet voor andere Chinese scifi-schrijvers, zoals ook de veelbelovende Chen Qiufan. Ook de westerse markt wordt steeds meer gedomineert door Chinese scifi-schrijvers.

Trivia
Zijn meesterwerk The three body problem (2008) werd ook aangeprezen door oud-president Amerika Barack Obama.

 Recensies

The three body problem
(2008)
 

Dark Forest
(2008)

Biografie: Ken Liu, 1976, Lanzhou – China
Ken Liu heeft een grote impact gehad op het sci-fi genre. Zijn vermogen om geest te ontvoeren naar vreemde werelden is ook bekroond met alle mogelijke prijzen.

Voordat hij zijn roeping als auteur vond, beproefde hij vele andere loopbanen. Zo werkte hij als software-engineer bij Microsoft, advocaat en tech-consultant. Sporadisch put hij voor verhalen nog inspiratie uit deze vroegere professies.

Hij maakte naam met zijn eerste publicatie Carthaginian Rose (2002), over mind uploading. Na andere publicaties in fictie, richtte hij zich net zo succesvol op epische fantasy romans. Zijn eerste publicatie in dit genre was The grace of kings. (2015) Tevens schreef hij mee aan het Star Wars universum, zoals aan The legends of Luke Skywalker. (2017)

Daarnaast heeft hij andere Chinese science fiction schrijvers in het westen geïntroduceerd, door hun werk te voorzien van een waardige engelse vertaling. Zijn vertaling van Liu Cixin’s The three body problem werd een engelse bestseller.

Trivia
Een van zijn korte verhalen Good hunting, is op Netflix te zien in de animatieserie Love, death and robots. (2019)

 Recensies

The paper menagerie
and other stories

(2011)
 

The hidden girl
and other stories
(2020)

%d bloggers liken dit: