Philip K. Dick – The man in the high castle

 
Releasedate: 1962
Gekocht: Bruna, Herenweg 67-69, 1851 KL Heiloo
Philip K. Dick zorgt als schrijver goed voor zijn lezer. Je kan op hem vertrouwen als deskundige gids in weer een buitengewone wereld. Al lezend merk je hoe precies zijn verhaal is, hoe hij zijn geest zorgvuldig langs alle facetten van deze alternatieve geschiedenis heeft laten dwalen om het kloppend te krijgen. Een bijkomstigheid van de beschrijvingen van alle plot-gevolgen op wereld- als individueel niveau maken het verhaal wel complex om te volgen.

Philip K. Dick staat ook bekend om vooral zijn originele universa en minder om zijn personages en verhalen. Dat is ook waarom verfilmingen van zijn boeken vooral uit zijn werelden putten en adaptaties betreffen van zijn verhaal.

The man in the high castle beschrijft een alternatieve geschiedenis waarin Nazi-Duitsland en Japan de Tweedewereldoorlog hebben gewonnen. De Japanners bezitten alle gebieden rond de Stille Oceaan en het oosten van de Verenigde Staten. De Duitsers bezitten Europa en het westen van de V.S., Afrika is uitgeroeid. Tussen oost en west bevindt zich een vrij gebied, vergelijkbaar met de Koude oorlog.

Het verhaal kent een meta-aspect. The man in the high castle gaat over de controversiële schrijver Hawthorne Abendsen van het boek The grasshopper lies heavy. Dit fictieve boek speculeert op zijn beurt weer over hoe de wereld eruit had gezien als de geallieerden (onze realiteit) de oorlog hadden gewonnen. Een verboden boek maar wat veel mensen wel doet fantaseren over hoe de wereld had kunnen zijn.

Dit meta-aspect brengt een intressant perspectief op het boek The man in the high castle zelf. Het is namelijk interessant en bovenal knap hoe Philip K. Dick over beide werkelijkheden speculeert terwijl hij in een van die realiteiten zelf leeft. In fragmenten uit het fictieve boek The grasshopper lies heavy laat hij zien ook werkelijk over onze realiteit te speculeren en hierbij het werkelijke verloop te negeren. (De speculatie klopt ook niet overal volledig.)

We volgen deze alternatieve geschiedenis door de ogen van enkele zeer verschillende individuen.

Robert Childan, uitbater antiekwinkel
Mr. Tagomim, handelaar Japanse overheid
Juliana Frink, ex-vrouw Frank Frink, verleidelijke vrouw, fan van schrijver Hawthorne Abendsen
Frank Frink, producent nep-antiek en ex-man Juliana
Mr. Baynes, lid Duitse afweer fractie

Dit is een effectieve manier om werkelijk alle zijden van deze alternatieve wereld te tonen. Opvallend is dat in tegenstelling tot onze realiteit iedereen ongeacht afkomst daar voortdurend op zijn hoede is. Dat gegeven weet Philip nog wel het meest te duiden, dat het leven in deze alternatieve geschiedenis getekend zal zijn door haat, wantrouwen, polarisatie en verraad. Niemand heeft het eigenlijk echt goed.

Zoals gezegd beschrijft Philip deze alternatieve geschiedenis zeer volledig maar dat maakt de vertelling soms ook moeilijk om te volgen. Lang volg je afwisselend verhaallijnen van verschillende individuen. Ik merk dan te zoeken naar een climax of rode lijn waar de alle lijnen samenkomen. Veel verhaallijnen lijken echter vooral als functie worldbuilding te hebben. Pas relatief laat in de vertelling ontspringt een duidelijk definieerbare goed te volgen verhaallijn.

Score
Deus ex-machina3 (Laag = goed)
Worldbuilding 3
Personages 2
Oordeel 3,0

Kortom
Een duistere volledige vertelling van een alternatieve geschiedenis gezien door de ogen van enkele zeer verschillende individuen. Een complexe vertelling door zijn volledigheid, maar absoluut fascinerend.

Plusjes
+ De introductie van deze alternatieve geschiedenis is uitgebreid en inhoudelijk volledig en vormt een duidelijk decor voor de verhaallijnen die volgen.

+ Hij beschrijft invoelbaar hoe de verschillende individuen de gevolgen van deze alternatieve geschiedenis ervaren.

Minnetjes
– Veel beschrijving in de verschillende verhaallijnen gaan vooral over beleving van het individu maar dit is niet altijd duidelijk. Als lezer ben je veel zoekende naar of beschrijvingen relevant zijn voor de rode lijn of niet.

– Deze alternatieve geschiedenis zorgt voor ingewikkelde machtsverhoudingen tussen individuen uit verschillende nationaliteiten of status. Ook hier gaat Philip uitgebreid op in ter volledigheid van de worldbuilding maar dit is al snel moeilijk te volgen. Het boek kent mogelijk teveel personages om te volgen.

Trivia
De klassieker van Philip K. Dick’s The man in the high castle is ook te zien als TV-serie.

Beoordeel de recensie of deel jouw mening over het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: