Liu Cixin – The three body problem

 
Releasedate: 2008
Gekocht: Boekhandel Stevens, Nieuweweg 63, Hoofddorp
Met The three body problem introduceert Liu Cixin een nieuw soort science fiction. Het thema en de enorme schaal van vertellen opzich, zijn niet nieuw. Wel uniek is de fundering van het verhaal, opgebouwt uit echte wetenschappelijke inzichten en vermengt met onze eigen geschiedenis en realiteit. Zo wordt het verhaal o.a. beroert door de culturele revolutie in de jaren 60’ en de koude oorlog in de jaren 80’.

Het verhaal vindt zijn oorsprong in een echt wiskundig probleem met dezelfde titel. Door de vele kennisgebieden die aan de orde komen zoals nanotechnologie en astrofysica, neigt het verhaal naar hardcore scifi. Het is knap zoals hij deze wetenschap gebruikt, zonder dat je deze in detail hoeft te begrijpen. Mogelijk valt er voor de echte wetenschapper nog meer te ontdekken in dit boek.

Je moet als lezer geduldig zijn, omdat een groot deel van het boek zinspelingen en beloftes betreffen en onthullingen lang uitblijven. Wel voel je dat het verhaal vol is met diepere betekenis op zowel wetenschappelijk als spiritueel vlak. De epische onthullingen zijn echter absoluut het verder lezen waard.

In The three body problem roept een individu bewust een alien-invasie over de aarde af. Ye Wenjie is als wetenschapper haar vertrouwen in de mensheid verloren. Via een geheim radarstation weet ze een boodschap ver de ruimte in te slingeren en verraadt daarmee moedwillig de locatie van de aarde. Een dreigende alien-invasie is het gevolg. Jaren later leidt zij een geheim genootschap met hetzelfde gedachtegoed. De club kent twee zijden: Een groep heeft de wens onder dwang van aliens de mensheid te verbeteren en een groep die willen dat de aliens de mensheid uitroeien. Het verhaal gaat over de verschillende belangen gemoeid bij een onvermijdelijke alien-invasie.

Score
Deus ex-machina3 (Laag = goed)
Worldbuilding 5
Personages 3
Oordeel 3,5

Kortom
Een epische nieuwe stijl scifi-vertelling die decennia, landen en planeten overstijgt, waarin een verbitterde wetenschapper moedwillig de locatie van de aarde verraad aan buitenaards leven en daarmee een invasie uitlokt.

Plusjes
+ Zijn menselijke representatie van een computer is ongeëvenaard volledig uitgedacht. Geniaal zoals hij met miljoenen soldaten de verschillende functies van een CPU weet na te bootsen.

+ Liu introduceert elk belangrijk personage uitgebreid en gedetailleerd, waardoor je van ieder zijn opvattingen en beweegredenen begrijpt. Dit maakt het verhaal zeer geloofwaardig en meeslepend.

Minnetjes
– Sommige fragmenten lezen als de zoekende gedachtegang van de schrijver. Alsof hij ter plekke pas op het idee is gekomen en dit nog in het verhaal verwerkt. Dit oogt slordig en onlogisch.

– De vele Chinese namen lijken (zeker voor een westerling) erg op elkaar, wat soms verwarrend kan zijn bij het lezen. De bijgevoegde personage-legenda aan het begin van het boek helpt hierbij iets.

Beoordeel de recensie of deel jouw mening over het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: