Ken Liu – The paper menagerie

 
Releasedate:
2016
Gekocht: Boekhandel Bijleveld, Janskerkhof 7, Utrecht

Elk kort verhaal uit deze bundel, drijft je voorstellingsvermogen weer tot nieuwe hoogten. Bij elk verhaal trekken de eerste woorden je weer een nieuw universum in. Een universum zo rijk en fascinerend dat je er na het lezen nog dagen rond wil dwalen. De veelzijdigheid en originaliteit van elke wereld, scheppen de potentie voor nog honderden andere vertellingen in dat universum.

In elk verhaal, introduceert Ken Liu deskundig weer nieuwe vreemde vraagstukken, welke je veel stof tot nadenken geven. Hoewel wereldvreemd, bieden de verhalen ook een fris perspectief op kwesties dichter bij onze realiteit. Wat als je literatuur zou consumeren zoals voedsel, waarbij het opraakt wanneer je het leest? Wat als je zo afhankelijk bent van een online assistent, dat je niet meer zonder kunt leven?

In zijn wijze van vertellen, voel je de bezieling van vele scifi-voorouders, zoals Orwell, Bradbury en Asimov. Schrijvers waar Ken Liu zich makkelijk mee kan meten. Hij bewijst met deze titel heerser en meester te zijn in het schrijven van korte verhalen. Het maakt je nieuwsgierig naar wat hij zou kunnen scheppen op een groot canvas van een roman.

Hoe wereldvreemd de verhalen zijn waarin hij je meeneemt, zo natuurlijk en logisch voelen de personages en verhaalwendingen. De verhalen lezen als menselijke echte vertellingen, maar dan in een alternatief universum. Menselijk, omdat veel van de vertelling gaat over wat het plot psychisch met de personages doet. Omdat zoveel moois van de vertellingen zich tussen de oren van personages afspeelt, zijn de verhalen niet te filmen en bij uitstek geschikt voor een boek.

Score
Deus ex-machina0 (Laag = goed)
Worldbuilding 5
Personages 4
Oordeel 4,5

Kortom
Een collectie korte vertellingen met grote onderlinge variatie. Elk verhaal is uniek, en vormt op een originele wereldvreemde wijze een treffende metafoor voor vraagstukken uit onze eigen realiteit.

Plusjes
+ De sci-fi aspecten van de verhalen zijn tot op klein detail doordacht, wat de werelden volledig, kloppend en geloofwaardig maakt en een sterke fundering vormen voor de vertelling.

+ Er is een grote veelzijdigheid tussen de verhalen, in vele opzichten. Dit verleid tot verder lezen, elk verhaal voelt weer nieuw, en zet je aan het denken over weer totaal andere vraagstukken.

Minnetjes
– Er schemert eenzelfde wijze waarop het plot zich ontvouwt door in de verschillende korte verhalen. Hoewel in het begin verfrissend, wordt het verloop van de vertellingen op den duur voorspelbaar.

– Sommige segmenten verklaren een vertelling op onnatuurlijke wijze achteraf, alsof de schrijver het verhaal of de worldbuilding op een geforceerde manier later kloppend probeert te maken.

Beoordeel deze recensie of deel jouw mening over het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: