Ian McEwan – Machines like me


machines-like-me-ian-mcewaneerste-bergense-boekhandel-oude-prinsweg-11-bergen-machines-like-me
Releasedate:
2019
Gekocht: Eerste Bergensche Boekhandel, Oude Prinsweg 11, Bergen NH

De vertelling geeft een volledig antwoord op de hypothetische vraag: Wat nou als… de mens een cyborg zou kunnen bezitten? Op gedetailleerde wijze, wordt deze hypothese verkend. In dit parallelle universum van de jaren 80, beschouwt men cyborgs als het beste resultaat van menselijke innovatie. De cyborgs zijn zo geavanceerd, ze zijn bijna niet te onderscheiden van de echte mens. Als lezer volg je de wereld in zijn vroege kennismaking met de vele mogelijkheden die deze uitvinding brengt.

Het verhaal vertelt op meeslepende wijze hoe de aanschaf van zo’n eigen cyborg, het leven van een dertigjarige man beïnvloedt. Er ontstaat een fascinerende wereld, waarin aan alle gevolgen van deze uitvinding op de wereld en het hoofdpersonage is gedacht. De wijze waarop de cyborg de wereld beschouwt en reageert op zijn omgeving is goed doordacht en daarom intrigerend. Het verhaal maakt je nieuwsgierig naar hoe de cyborg zou reageren in bepaalde situaties en hoe deze innovatie de levens van mensen zal beïnvloeden.

Ook het hoofdpersonage is goed doordacht. Zijn kijk op het leven, de dilemma’s en ambities zijn zeer passend voor een man begin 30. Het is fascinerend om te volgen hoe zijn relatie met de cyborg zich ontwikkelt en hoe het zijn kijk op het leven beïnvloed.

Score 
Deus ex-machina2 (Laag = goed)
Worldbuilding3
Personages5
Oordeel4 (Van de 5)

Kortom
Een nauwkeurig uitgewerkte hypothese welke toont hoe de uitvinding van menselijke cyborgs de samenleving beïnvloedt en in het bijzonder, welke dilemma’s er ontstaan.

Plusjes
+ De eigenschappen die de cyborg bezit, zijn tot op klein detail doordacht. De ontwikkeling van de cyborg heeft een volledige backstory, waardoor het bestaan van de cyborg logisch voelt.

+ De situaties waarin de cyborg raakt, brengen interessante dilemma’s aan het licht. Je fantasie raakt hierdoor geprikkeld om over deze fictieve dilemma’s na te denken.

Minnetjes
– Het verhaal speelt zich af in een alternatieve geschiedenis van Londen in de jaren 80. Deze fictieve geschiedenis voegt weinig toe aan het verhaal. Op sommige momenten maakt deze plot-keuze de geloofwaardigheid van het verhaal zelfs wat zwak. De schrijver wordt gedwongen om te verklaren waarom bepaalde hedendaagse uitvinden zoals het internet, toen al normaal waren. Het verhaal was beter uit de verf komen wanneer het zich afspeelde zo’n tien jaar geleden tot nu.

– Delen van het boek beschrijven terloops ontwikkelingen in het nieuws op o.a. politiek en economisch gebied. Deze beschrijvingen zijn relatief uitgebreid, in het bijzonder gezien ze weinig betrekking lijken te hebben op het verhaal. De beschrijvingen dragen hoogstens sporadisch bij aan het schetsen van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Echter, voelt deze toevoeging soms als paginavulling.

Beoordeel deze recensie of deel jouw mening over het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: