Releasedate: 1945
Gekocht: Huijsingbooks, Gierstraat 6, Haarlem
Hoewel in 1945 verschenen, is de vertelling van George Orwell vandaag nog net zo relevant als toen. Orwell weet met eenvoud en weinig woorden een fascinerend parallel universum te schetsen. Een universum, wat hij handig gebruikt als onmiskenbare politieke metafoor.
Het verhaal begint kinderlijk, over pratende dieren op een boerderij. Langzaam vertoont het verhaal eng sterke gelijkenissen met de boze grote mensen wereld. Met ongekende kundigheid gebruikt Orwell de vertelling van dieren op de boerderij als metafoor voor leven onder communistisch bewind. In de metafoor wordt de onmiskenbare vergelijking tot op klein detail doorgetrokken. Van lijden voor je moederland, de verspreiding van propaganda, tot regeren met angst als enige middel. Het is als lezer niet moeilijk om de gelijkenissen te zien tussen gebeurtenissen in het verhaal en onze actualiteit en geschiedenis.
Het verhaal helpt je als lezer om te begrijpen hoe een egoïstische alleenheerser op kan staan en hoe een hele bevolking zonder protesteren gebukt kan gaan onder zijn agressieve bewind. Een voorbeeld hiervan is de eng herkenbare ironie van staatsgrepen en revoluties. Met veel tumult en agressie wordt de ene dictator afgezet, alleen maar om plaats te maken voor een grotere tiran. Het enige verschil is dat de ene dictator zelf gekozen is, maar dat maakt de onderdrukking niet prettiger.
Score | |
Deus ex-machina | 4 (Laag = goed) |
Worldbuilding | 5 |
Personages | 3 |
Oordeel | 4 (Van de 5) |
Kortom
Een korte, originele en leuke vertelling die je helpt om leven in onderdrukking beter te begrijpen.
Plusjes
+ Het gebruik van de boerderij als metafoor maakt het makkelijk complexe aspecten van een tirannie te begrijpen.
+ Het verhaal kent onverwachte heftige wendingen, vergelijkbaar met het echte leven. Hoewel deze wendingen soms moeilijk te accepteren zijn, maken ze het verhaal wel realistisch.
Minnetjes
– De laatste hoofdstukken zijn zoals vaak in een boek, van grote betekenis voor het verhaal. Echter krijgen deze inhoudelijk minder aandacht dan eerdere gebeurtenissen in het boek en voelen gejaagd.
– Een personage draagt bij toeval de naam van een dictator uit onze geschiedenis. Mijn inziens haalde dit realistische detail je soms uit het verhaal, met name omdat het personage uit het boek ook veel overeenkomsten kent met de dictator uit onze geschiedenis. Een willekeurige naam had mogelijk beter gewerkt.
Beoordeel deze recensie of deel jouw mening over het boek.